More

    Ρωσία: Κέρδος 3 δισ. ευρώ από τους φόρους που επέβαλε στις ευρωπαϊκές εταιρείες

    Η Ρωσία κέρδισε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 από φόρους σε εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνταν ή από κάποιες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από τις B4Ukraine και Squeezing Putin, δύο ΜΚΟ, καθώς και το οικονομικό ινστιτούτο Kyiv School of Economics Institute.

    Οι ξένες εταιρείες στη Ρωσία συνεισφέρουν σημαντικά στο ταμείο του πολέμου του Κρεμλίνου, καθώς συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα που δεν υπόκεινται σε δασμούς και άλλες απαγορεύσεις, όπως τρόφιμα, καπνός και ένδυση. Το συνολικό ποσό αυξάνεται στα 21,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2023, λαμβάνοντας υπόψη εταιρείες από χώρες που είναι υπέρ της Ουκρανίας ή υποστηρικτές του πολέμου της Ρωσίας.

    Ο φόρος εταιρικών κερδών θα αυξηθεί φέτος στη Ρωσία, στο 25% από 20%, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεισφορά των δυτικών εταιρειών ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο

    Ο γίγαντας καπνού Philip Morris είναι η εταιρεία με τον μεγαλύτερο τζίρο στη Ρωσία. Το KSEI υπολόγισε ότι ο παραγωγός των τσιγάρων Marlboro είχε έσοδα σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Η εταιρεία πλήρωσε 208 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, από 144 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρει το Pοlitico.

    Εκατοντάδες δυτικές εταιρείες παραμένουν στη Ρωσία

    Μπορεί οι περισσότερες δυτικές εταιρείες να επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να το έχουν ήδη πράξει, ωστόσο αρκετές εκατοντάδες έχουν μείνει στη Ρωσία αφότου ο αρχηγός του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία το 2022. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Lufthansa Technik και η Carlsberg εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά.

    Από τις 1.600 εταιρείες που εξέτασαν οι ερευνητές, περισσότερες από 900 είναι από χώρες της G7 που όλες υποστηρίζουν την Ουκρανία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά: «Οι 930 εταιρείες της G7 και της ΕΕ ήταν οι κορυφαίοι φορολογούμενοι στη Ρωσία, με 16 από τους 20 κορυφαίες εταιρείες από την άποψη των φορολογικών εσόδων που συνεισέφεραν στη Ρωσία να προέρχονται από αυτές τις χώρες», αναφέρει η έκθεση.

    Εστιάζοντας στην ΕΕ, η έκθεση αριθμεί τουλάχιστον 827 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Συνολικά, αυτές οι εταιρείες«παρήγαγαν έσοδα 81,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (79 δισεκατομμύρια ευρώ), μειωμένα από τα 111,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αλλά οι εισφορές φόρου επί των κερδών τους παρέμειναν σταθερές στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με την έκθεση, με τίτλο «Εταιρικοί παράγοντες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

    Η οικογένεια Mulliez της Γαλλίας παραμένει επίσης πολύ εκτεθειμένη στη Ρωσία. Τα ακίνητα λιανικής της Leroy Merlin και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Auchan κατατάσσονται ως το Νο. 3 και το Νο. 7 με βάση τα έσοδα ρωσικής προέλευσης το 2023.

    Ένας εκπρόσωπος του Leroy Merlin επεσήμανε ότι η εταιρεία χαρτοφυλακίου ADEO είχε μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του ρωσικού υποκαταστήματός της στην τοπική διαχείριση από τα τέλη του 2023.

    Το top 20 περιλαμβάνει επίσης ομίλους τροφίμων όπως η Nestlé, η Mars και η Pepsi, μαζί με τους γερμανικούς λιανοπωλητές Metro και Globus. Οι κινεζικές εταιρείες περιλαμβάνουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτοκινήτων όπως η Haval και ο ιδιοκτήτης της Great Wall Motors, αλλά και η Chery, η Geely στην οποία ανήκει η Volvo, η FAW και η Changan.

    Ο φόρος εταιρικών κερδών θα αυξηθεί φέτος στη Ρωσία, στο 25% από 20%, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεισφορά των δυτικών εταιρειών ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news