More

    Σήμερα έμαθα: Μπορούμε όντως να αναπληρώσουμε ύπνο;

    Photo by Hernan Sanchez on Unsplash

    Όταν κάνουμε ένα ολονύχτιο ξενύχτι για να μελετήσουμε για ένα τεστ ή να φτιάξουμε μια παρουσίαση, διαβεβαιώνουμε τον εαυτό μας ότι θα το αναπληρώσουμε αργότερα. Αλλά μπορείτε πραγματικά να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο;

    Η ποσότητα του ύπνου που απαιτείται ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, αλλά το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου έχει θέσει το όριο ανάμεσα σε 7 έως 9 ώρες. Το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν αγγίζει καν τον χαμηλό αριθμό αυτής της κλίμακας, και όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα, κατά μέσο όρο, θεωρούνται στερημένοι ύπνου. Δυστυχώς για αυτούς (ή εμάς), αυτό το χρέος ύπνου συσσωρεύεται… και δεν εξαφανίζεται ποτέ.

    Εάν έχετε χάσει περισσότερες από πέντε ώρες ύπνου αυτή την εβδομάδα ή έχουν περάσει περισσότερες από μερικές ημέρες από εκείνη την άγρυπνη νύχτα, μπορείτε να μειώσετε τις απώλειές σας. Το να κερδίσετε αυτόν τον ύπνο πίσω είναι επιστημονικά απίθανο.

    Ο Δρ Raghu Reddy, πνευμονολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας για τις Ιατρικές Επιστήμες και ειδικός στην ιατρική του ύπνου, λέει ότι το σώμα μπορεί να ανακτήσει έως και πέντε ώρες χαμένου ύπνου. Πέρα από αυτό, το σώμα πρέπει να αγωνίζεται για να προσαρμοστεί στη στέρηση ύπνου, μερικές φορές μεταβαίνοντας κατευθείαν στο στάδιο REM του ύπνου αντί να χάνει χρόνο σε λιγότερο ευεργετικά στάδια. Η βραχυπρόθεσμη ανάκτηση ύπνου υποστηρίζεται και από τον ιατρικό διευθυντή του Martha Jefferson Hospital Sleep Medicine Center, Dr. Christopher Winter, ο οποίος λέει ότι «ο ύπνος ανάκτησης βραχυπρόθεσμα λειτουργεί», αλλά δεν προσδιορίζει μια διάρκεια για αυτό το βραχυπρόθεσμο διάστημα.

    Όχι ότι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα γεγονότα ως δικαιολογία για να παραμελήσουν τον ύπνο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την American Physiological Society δείχνει ότι τα άτομα που στερούνται ύπνου δεν βελτιώθηκαν στα τεστ προσοχής ακόμη και μετά από μια περίοδο ύπνου ανάκαμψης. Το τεστ μιμήθηκε μια κανονική εβδομάδα: έξι ώρες ύπνου για έξι νύχτες, ακολουθούμενες από τρεις νύχτες με δέκα ώρες ύπνου και έδειξε ότι αυτό το μοτίβο δεν αναιρεί τις επιπτώσεις της απώλειας ύπνου. Μια μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Walter Reed του 2003 επιβεβαίωσε αυτή την αποτυχία να ανακτήσει την απόδοση του εγκεφάλου με επιπλέον ύπνο. Οι ερευνητές είπαν ότι «ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στον χρόνιο περιορισμό του ύπνου» και αποδίδει «σε μειωμένο επίπεδο» για μέρες -ή ίσως και περισσότερο- αφού ο ύπνος έχει ανακτηθεί.

    Και δεν είναι μόνο ότι χρειάζεται περισσότερο από μερικές ημέρες για να επιστρέψετε στο φυσιολογικό μετά από απώλεια ύπνου. Το χρέος ύπνου σας συσσωρεύεται στην πραγματικότητα και η αλλαγή των προτύπων ύπνου σας μπορεί να αποβάλει την ικανότητά σας να ανακάμψετε. Ο ειδικός στην ιατρική του ύπνου του UT Southwestern Medical Center προειδοποιεί να μην κοιμόμαστε διαφορετικές ώρες κάθε βράδυ, κάτι που θα καθυστερούσε το κιρκάδιο ρολόι. Αντίθετα, κοιμηθείτε οκτώ ώρες πριν ξυπνήσετε για καλύτερα αποτελέσματα αποκατάστασης του ύπνου. Ο Lawrence Epstein, ιατρικός διευθυντής του Sleep HealthCenters, συμβουλεύει μήνες τακτικών ρυθμών ύπνου για να διαγράψετε το χρέος ύπνου σας και ο προαναφερόμενος Dr. Reddy ενθαρρύνει την «καλή υγιεινή ύπνου», συμπεριλαμβανομένων των ρουτινών χαλάρωσης πριν τον ύπνο, την αποφυγή διεγερτικών δραστηριοτήτων ή ποτών (καφές, για παράδειγμα, και το αλκοόλ) και να τηρείτε αυστηρές ώρες ύπνου και αφύπνισης για να διατηρείτε το κιρκάδιο ρολόι σας χαρούμενο.

    Ο ύπνος συνήθως θυσιάζεται υπέρ της παραγωγικότητας ή μιας διασκεδαστικής βραδιάς, αλλά η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως μειωμένη διατήρηση της μνήμης, παχυσαρκία και πρόωρο θάνατο. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι μπορείτε να αποταμιεύσετε ύπνο πριν τις άγρυπνες νύχτες, προκειμένου να εξουδετερώσετε τη στέρηση ύπνου, κάτι που είναι χρήσιμο εάν σχεδιάσετε προσεκτικά το πρόγραμμα ύπνου σας.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news