More

    Σίσα, μπούμπλε, ψυχοτρόπα χάπια: Ποια είναι τα ναρκωτικά που σκοτώνουν τους νέους (pics)

    Τα τελευταία χρόνια, το να συζητήσει κανείς για τα ναρκωτικά, δείχνει λίγο «κλισέ». Στην εποχή του βομβαρδισμού της πληροφόρησης, άλλωστε, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν ήξερε»;

    Η υπόθεση της 16χρονης στον Βύρωνα, η οποία βρίσκεται σε κώμα μετά από χρήση «κοκτέιλ» ναρκωτικών, επαναφέρει το ζήτημα της μάστιγας των ναρκωτικών στην «πρώτη γραμμή». Μόνο που τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά.

    Ξεχάστε τους χρήστες ηρωίνης και κοκαϊνης. Στις πιάτσες, σήμερα, «θραύση» κάνουν άλλα ναρκωτικά. Το σίσα, το μπούμπλε, οι ενέσιμες αμφεταμίνες, οι μεθαμφεταμίνες και τα ψυχοτρόπα χάπια που αναμειγνύονται μεταξύ τους. Η κρίση, βλέπετε, έφερε νέα, φθηνότερα ναρκωτικά για να αντικαταστήσουν, σε μεγάλο βαθμό την ηρωίνη και την κοκαϊνη και να μας συστήσουν σε μια νέα, σοκαριστική πραγματικότητα, για την οποία οι λέξεις «εφιάλτης» και «κόλαση» είναι πολύ λίγες για να να την περιγράψουν: Ανοιχτές πληγές στο πρόσωπο, γάγγραινες, δέρμα που σαπίζει, αποστέωση, απίσχναση προσώπου, σάπισμα δοντιών, ψυχωσικά επεισόδια, είναι μόνο μερικές από τις εφιαλτικές επιπτώσεις αυτών των ναρκωτικών…

    Το σίσα

    Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι το σίσα. Η ονομασία του (η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αραβική λέξη για τον ναργιλέ) προέρχεται από την ιρανική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί. Πρόκειται για μια συνθετική κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, η οποία παρασκευάζεται με άκρως τοξικά και επικίνδυνα υλικά: Οινόπνευμα, χλωρίνη, υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου, εφεδρίνη, υδροχλωρικό οξύ, άμμος για γάτες, σπίρτα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται συχνότερα.

    Πωλείται σε «βραχάκια», δηλαδή σε μικρές, στρογγυλές δόσεις του γραμμαρίου, οι οποίες εισάγονται σε μια γυάλινη πiπα και θερμαίνονται για να εισπνευστούν. Η κάθε δόση κοστίζει 1 με 3 ευρώ και «παράγει» 4-5 «ντουμάνια» (δηλαδή, εισπνοές), αρκετά για να επιδράσουν στον χρήστη. Υπάρχει και σε ενέσιμη μορφή.

    «Κοκαϊνη της κρίσης», «Ηρωίνη των φτωχών», «κοκαϊνη των 2 ευρώ» είναι τα πιο κοινά παρατσούκλια αυτού του ναρκωτικού, για ευνόητους λόγους. Αυτό που δεν είναι (τόσο) γνωστό, είναι τα εφιαλτικά αποτελέσματα του ναρκωτικού. Ειδικοί εξηγούν ότι έχει επίδραση ως και 10 φορές μεγαλύτερη της ηρωίνης, όμως αφού περάσει η δράση του ναρκωτικού (που προκαλεί μεγάλη επιθετικότητα, αϋπνία για ένα 24ωρο, ψευδαισθήσεις, νευρικότητα, διάθεση για σeξουαλική δραστηριότητα, επεισόδια μανίας, ξαφνικό θάνατο κ.α.), παρόμοιας έντασης είναι και οι παρενέργειες του στερητικού συνδρόμου.

    Η χρήση του σίσα για έναν χρόνο, εξηγούν γιατροί, έχει παρενέργειες που ξεπερνούν μια 20ετία χρήσης ηρωίνης. Ο εθισμός που προκαλεί είναι υπερπολλαπλάσιος άλλων ναρκωτικών, Το ναρκωτικό αυτό προκαλεί πληγές αρχικά στο πρόσωπο και το σώμα, ρυτίδες, προκαλεί ταχύτατη και δραματική απώλεια βάρους, καίγοντας αρχικά το λίπος στο πρόσωπο (απίσχναση προσώπου) και στη συνέχεια στον υπόλοιπο οργανισμό, τα δόντια σαπίζουν. Με τον ίδιο τρόπο, οι αποστεωμένοι χρήστες αρχίζουν και αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, καθώς και τα ζωτικά όργανα υπόκεινται τρομακτικές βλάβες από τα τοξικά που εισπνέουν. Το εφιαλτικό είναι ότι τα παραπάνω αποτελούν και σημάδια του στερητικού συνδρόμου του σίσα!

    Τα εφιαλτικά αποτελέσματα της χρήσης του σίσα δεν αργούν πολύ να φανούν. Σε μόλις έξι μήνες, ο χρήστης είναι αποστεωμένος και μπορεί να οδηγηθεί και στον θάνατο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως άντρες του ΕΚΑΒ αναφέρουν πως χρήστες ηρωίνης που «άλλαξαν» σε σίσα έχουν αποστεωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν αναγνωρίζονται μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Στην «καλύτερη» των περιπτώσεων, ο χρήστης θα έχει μετατραπεί σε ένα «ζόμπι» σε έναν κινούμενο σκελετό που θα ζητά την επόμενη δόση (κάνουν ως και 4-5 φορές την ημέρα). Οι τυχεροί -χωρίς υπερβολή, καθώς είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όσων καταφέρνουν να απεξαρτηθούν- θα πεθάνουν. Οι υπόλοιποι, θα συνεχίσουν να σέρνονται στις πιάτσες αναζητώντας το σίσα.

    Το σίσα είναι τόσο διαδεδομένο στις πιάτσες που χρησιμοποιείται και σε ενέσιμη μορφή (με ακόμα δραματικότερα αποτελέσματα, καθώς “καίει” και τις φλέβες). Και αυτός, είναι ένας παράγοντας στον οποίο οι ειδικοί αποδίδουν την έξαρση του HIV στους κύκλους των τοξικομανών, αφού οι χρήστες ανταλλάζουν τις σύριγγες μεταξύ τους (παρότι οι Αρχές μοιράζουν σύριγγες στις πιάτσες ακριβώς για να περιορίσουν την έξαρση ασθενειών όπως οι ηπατίτιδες, ο HIV κ.α.). Δυστυχώς, το σίσα είναι ναρκωτικό που είναι εύκολο να παρασκευαστεί οπουδήποτε, φθηνό και εύκολα προσβάσιμο, λόγοι για τους οποίους είναι δημοφιλές και σε σοκαριστικά μικρές ηλικίες, από τα 14 έτη…

    Συνθετικά οπιοειδή

    Της «μόδας» είναι και τα συνθετικά οπιοειδή τα οποία έχουν έρθει να αντικαταστήσουν -ως φθηνότερα- την ηρωίνη. Στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, σοκαριστικά βίντεο καταγράφουν αυτό που χαρακτηρίζεται πλέον «επιδημία του Fentanyl» (καθώς υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί κάθε χρόνο): Ανθρώπους ζωντανούς- νεκρούς, σαν ζόμπι να περιφέρονται κατά εκατοντάδες στους δρόμους χωρίς κανέναν προορισμό. Στη χώρα μας, ευτυχώς, η χορήγηση του Fentanyl γίνεται με πολύ αυστηρούς όρους και αποκλειστικά σε ανθρώπους που χρειάζονται ανακούφιση (πχ καρκινοπαθείς τελικού σταδίου). Υπάρχουν ωστόσο άλλα συνθετικά οπιοειδή που πωλούνται, ακόμα και σε μορφή χαπιού στις πιάτσες των τοξικομανών.

    Η ουσία φαιντανύλη είναι 60 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και 80 από την μορφίνη και πολύ πιο επικίνδυνη -όπως και τα άλλα συνθετικά οπιοειδή- από την ηρωίνη. Τα συνθετικά οπιοειδή εμφανίστηκαν στις ευρωπαϊκές πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών το 2000, όταν οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας (από την οποία παράγεται το όπιο) και οι αγορές “στέγνωσαν” από ηρωίνη, καθώς το Αφγανιστάν ελέγχει το 95-98% της παγκόσμιας παραγωγής όπιου. Κάτι το οποίος επαναλαμβάνεται και τώρα, καθώς οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το 2022 ξανά την καλλιέργεια παπαρούνας. Και όντως. Φέτος το Αφγανιστάν έχει μειώσει την προσφορά οπίου κατά 95% στους 333 τόνους, με τους ντόπιους αγρότες να αρχίζουν να καλλιεργούν σιτάρι αντί της παπαρούνας.

    Ως εναλλακτικό της ηρωίνης εμφανίστηκε στη Ρωσία το «Κροκοντίλ» το οποίο είναι μίξη κωδεϊνης και υδρογονανθάκων και πωλείται σε τιμή περίπου 4 ευρώ η δόση. Οι εικόνες από χρήστες αυτού του ναρκωτικού είναι φρικιαστικές: Τα πρώτα σημάδια στο σώμα και το πρόσωπο του χρήστη ξεκινά σαν κάψιμο από τσιγάρο Είναι μωβ και μετατρέπεται σε φουσκάλα έπειτα από πέντε ημέρες. Πολύ γρήγορα, το δέρμα του χρήστη σαπίζει (κυριολεκτικά) με την ουσία να κατατρώει μέχρι και τα οστά. Συνήθως, οι χρήστες διαγιγνώσκονται με γάγγραινες στα χέρια και τα πόδια, τα οποία ακρωτηριάζονται ώστε να μην επεκταθεί η μόλυνση. Εκτός αν είναι ήδη πολύ αργά…

    Καθινόνες

    Δημοφιλείς είναι στη χώρα μας και οι συνθετικές καθινόνες. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται σε αυτοσχέδια εργαστήρια και ουσιαστικά μιμούνται τη δράση της κοκαϊνης- κοστίζοντας όμως αρκετά φθηνότερες. Σε αυτό το είδος ναρκωτικών, συγκαταλέγονται η μεφεδρόνη, το MDPV και άλλα.

    Βενζοδιαζεπίνες

    Ουσιαστικά πρόκειται για αγχολυτικά, ή αντικαταθλιπτικά χάπια, τα οποία λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, όπως το σίσα και τα κανναβινοειδή ή τα χάπια MDMA (έκστασι). Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται συχνά για να προσφέρουν ανακούφιση σύντομης διάρκειας στις καταστάσεις σοβαρού άγχους ή αϋπνίας. Η κατάχρησή τους μπορεί να αποβεί μοιραία, κάτι που, φυσικά, ισχύει και για τον συνδυασμό με άλλες ουσίες.

    Κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας

    Πωλείται ως «αθώα» ινδική κάνναβη, αλλά δεν έχει, στην πραγματικότητα τόση σχέση με αυτή. Γιατί καλλιεργείται σε υπόγειες, κλειστές αίθουσες με εντατικές μεθόδους καλλιέργειας, τεχνητό φωτισμό, ειδικό πότισμα, ελεγχόμενη θερμοκρασία και διάρκεια φωτισμού ώστε να τροποποιείται η ποσότητα της δραστικής ουσίας THC ή τετραϋδροκανναβινόλη που περιέχει η κάνναβη.

    Ενώ στη φυσική κάνναβη η THC που περιέχεται δεν ξεπερνά συνήθως το 0,5%, στην υδροπονικής καλλιέργειας, φτάνει το 60%. Έτσι, ένα τσιγάρο με αυτό το είδος κάνναβης, έχει παλλαπλάσιες παρενέργειες, προκαλώντας ως και βαριά ψυχωσικά επεισόδια.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news