More

    Συλλέκτες νεκρών: Η ουκρανική ομάδα που ψάχνει Ρώσους που πέθαναν στα πεδία των μαχών

    Σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του βόρειου Ντόνετσκ, μια ομάδα εθελοντών έχει αναλάβει το μακάβριο καθήκον της περισυλλογής δύο νεκρών Ρώσων, που σάπιζαν στο κελάρι ενός κατεστραμμένου σπιτιού.

    Οι δύο Ρώσοι φορούσαν στρατιωτικές στολές και πιθανότατα είχαν τοποθετηθεί στο κελάρι από τους άλλους στρατιώτες της μονάδας τους.

    Το χωριό Κρασνοπίλια, δεν είναι μακριά από την πόλη Ιζιούμ, που άλλαξε πολλές φορές χέρια μεταξύ των Ουκρανών και των Ρώσων από την έναρξη του πολέμου μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε τον έλεγχο της απέκτησαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

    Η Μαύρη Τουλίπα

    Ο στόχος της ομάδας των εθελοντών, που φέρει το όνομα, «Μαύρη Τουλίπα», είναι να συγκεντρώσουν όσους περισσότερους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες μπορούν για να τους ανταλλάξουν με δικούς τους.

    Κι αυτό γιατί ένας στρατιώτης δεν μπορεί να καταγραφεί ως νεκρός αν δεν υπάρχει σώμα.

    Συλλέκτες νεκρών: Η ουκρανική ομάδα που ψάχνει Ρώσους που πέθαναν στα πεδία των μαχών

    Η διαδικασία ανεύρεσης τους, ωστόσο, είναι μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση λόγω των ναρκών που υπάρχουν στο έδαφος και απειλούν να τους τινάξουν ανά πάσα στιγμή στον αέρα.

    «Οι νάρκες έχουν πέσει από πυραύλους, οπότε μπορεί να βρίσκονται παντού. Μπορεί να έχουν πιαστεί στα δέντρα και να σκάσουν από τον αέρα», εξηγεί ο εθελοντής Άρτουρ στον Guardian.

    Η ανταλλαγή

    Μέχρι σήμερα η ομάδα τους έχει καταφέρει να βρει τα άψυχα σώματα 311 Ρώσων στρατιωτών σε περιοχές στις οποίες τον έλεγχο ανέκτησαν κατά τη δεύτερη φάση του πολέμου οι Ουκρανοί, αναφέρει ο Ολέκσει Γιούκοφ, επικεφαλής της Μαύρης Τουλίπας.

    Η ανταλλαγή των νεκρών Ρώσων στρατιωτών με  τους Ουκρανούς νεκρούς είναι μια μυστική επιχείρηση, το πραγματικό μέγεθος της οποίας καμιά από τις δύο αντίπαλες πλευρές δεν αποκαλύπτει.

    Κατά κανόνα γίνεται στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία υπό την επιτήρηση των στρατιωτών αρχών και των δύο πλευρών. Κάποιες φορές στη ανταλλαγή παρευρίσκεται και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (IPC).

    «Με τη δουλειά αυτή, καταφέρνουμε να φέρουμε πίσω εκατοντάδες στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους, οι οποίοι θα αναγνωριστούν και θα επιστραφούν στις οικογένειες τους για να ταφούν», αναφέρει ο Αχίλ Ντεπρέ, εκπρόσωπος του IPC στην Ουκρανία.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news