Το ζήτημα των δανείων και της αντιμετώπισης των μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων ανέκυψε πρόσφατα, με την Κυβέρνηση να αναζητά σχέδιο για τους συνεπείς δανειολήπτες. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες.
Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας, ζήτησε από τις τράπεζες να ετοιμάσουν προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθούν τα νοικοκυριά. Έθεσε δε ως βάση συζήτησης το ισπανικό μοντέλο με στόχο να ενεργοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος
: Προειδοποίηση Σταϊκούρα για έκτακτο φόρο στις τράπεζες
Τι περιλαμβάνει το ισπανικό μοντέλο
Ως βάση για την ανάπτυξη του ελληνικού σχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών έχει επιλέξει το ισπανικό μοντέλο που περιλαμβάνει:
- Μία περίοδο χάριτος πληρωμής μόνο τόκων έως και 5 έτη με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου για νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
- Μείωση δόσης κατά 40% – 50%
- Πάγωμα επιτοκίου
- 12μηνη περίοδο χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα καταβάλλονται δόσεις,
- Αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής έως και 7 χρόνια για νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 29.400 ευρώ, τα οποία ξοδεύουν περισσότερο από το 30% αυτού για το στεγαστικό τους δάνειο και το κόστος του έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%.
Το κόστος του ισπανικού μοντέλου
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αν εφαρμοστεί το μοντέλο αυτό, άνευ κρατικής στήριξης, θα υπάρξει αύξηση των δαπανών για τον πιστωτικό κίνδυνο, με αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών.
Παρόλα αυτά, ο υπουργός έχει αναφέρει πως το ισπανικό μοντέλο, το οποίο τελεί υπό εξέταση, «δείχνει ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος». Κατά τον ίδιο, «οι συνθήκες δεν είναι ανάλογες με αυτές της πανδημίας δημοσιονομικά και, κατά συνέπεια, η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί και ανάλογα με το αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο».
Οπως λένε, «εάν εφαρμοστεί αυτό, θα προσομοιάζει με την εθελοντική εισφορά των ναυτιλιακών εταιρειών προς το κράτος, που κλείδωσε πριν από λίγες ημέρες». Σημειώνουν δε πως οι τράπεζες ούτως ή άλλως προχωρούν σε λύσεις ανακούφισης όσων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. «Αλλο αυτό και άλλο μια οριζόντια υποχρεωτική αναδιάρθρωση των δανείων» προσθέτουν
: Κυβερνητικό σχέδιο για στήριξη των συνεπών δανειοληπτών
Ανοδος των δόσεων επί πέντε συνεχείς μήνες
Πέμπτος συνεχής μήνας αύξησης μηνιαίων δόσεων θα είναι ο Δεκέμβριος για την πλειονότητα των δανειοληπτών που έλαβαν χρηματοδότηση με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ο λόγος είναι ότι από τον περασμένο Αύγουστο το Euribor 3 μηνών, δηλαδή ο ευρωπαϊκός δείκτης που είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά βρίσκεται σε θετικό έδαφος.
Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη ζώνη του 1,90%, που σημαίνει ότι σε όλα τα δάνεια της κατηγορίας το τελικό επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 190 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο. Ετσι, για μια χορήγηση με spread 2%, το κόστος σε ετήσια βάση από το 2% μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο έχει πλέον αναρριχηθεί στο 3,9%. Σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, η δόση ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 15 ετών έχει αυξηθεί σε αυτό το διάστημα από τα 644 ευρώ στα 730 ευρώ.
Σύντομα, θα ξεπεράσει και το 4% καθώς η ανοδική πορεία του διατραπεζικού επιτοκίου θα συνεχιστεί, εν όψει και της νέας αναπροσαρμογής των δεικτών της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Με το euribor 3μήνου στο 2,30% η μηνιαία δόση θα ανέλθει στα 755 ευρώ, στο 2,50% στα 765 ευρώ και στο 3% στα 790 ευρώ. Υψηλότερα δηλαδή έως και κατά 146 ευρώ ή 22% ανά 100.000 ευρώ υπολοίπου σε σύγκριση με τα μέσα του καλοκαιριού.