More

    Θαλασσινά: Γιατί τρύπησε το δίχτυ στην κατανάλωση – Πόσα ξοδεύουμε το χρόνο

    Πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε βασικές αγορές της ΕΕ για φρέσκα θαλασσινά και ψάρια λόγω των «τσουχτερών» τιμών τους, καταγράφεται στην ευρωπαϊκή αγορά, με τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας να κερδίζουν «έδαφος».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Κομισιόν για την αγορά ψαριών, η οποία επικεντρώνεται στην περίοδο 2022 – 23, το 2023 η κατανάλωση φρέσκων ψαριών στα νοικοκυριά έχει πέσει κατακόρυφα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

    Αντίστοιχα, από το 2019 έως το 2022, τα νοικοκυριά είχαν καταναλώσει περισσότερα φρέσκα θαλασσινά, άνοδο που αποδίδεται στις επιπτώσεις που είχε ο covid με κλειστή την εστίαση.

    Η Πορτογαλία, ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν καταναλωτής προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ, είδε το κόστος να φθάνει τα 456 ευρώ το 2023, τρεις φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 138 ευρώ

    Όμως το 2023 η κατάσταση άλλαξε, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση του πληθωρισμού. Έτσι, λόγω της αύξησης των τιμών, οι δαπάνες των νοικοκυριών για φρέσκα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας αυξήθηκαν κατά 6% το 2022, συνεχίζοντας την ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2018.

    Να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία, ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν καταναλωτής προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ, είδε το κόστος να φθάνει τα 456 ευρώ το 2023, τρεις φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 138 ευρώ.

    θαλασσινάθαλασσινά

    Η Ελλάδα ξοδεύει 116 ευρώ για θαλασσινά

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις δαπάνες για φρέσκα θαλασσινά με ποσοστό που φτάνει το 17% καταγράφονται στη Ρουμανία, ενώ ακολουθεί η Κροατία με 13%, η Μάλτα και η Ρουμανία (στο 12%).

    Στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν δαπάνη έφτασε στα 116 ευρώ το χρόνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με το 2022.

    Το γράφημα που ακολουθεί δείχνει την κατά κεφαλήν δαπάνη για ψάρια και προϊόντα υδατοκαλλιέργειας στα νοικοκυριά της ΕΕ το 2023.

    Θαλασσινά: Γιατί τρύπησε το δίχτυ στην κατανάλωση – Πόσα ξοδεύουμε το χρόνοΘαλασσινά: Γιατί τρύπησε το δίχτυ στην κατανάλωση – Πόσα ξοδεύουμε το χρόνο

    Επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου στα θαλασσινά

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε μείωση στη συνολική αξία και όγκο του εμπορίου θαλασσινών το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

    Ειδικότερα, η συνολική αξία του εμπορίου θαλασσινών στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2% και ο όγκος μειώθηκε κατά 4%, ενώ εισήγαγε περισσότερα θαλασσινά από άλλες χώρες από ό,τι εξήγαγε. Το 2023, η ΕΕ εισήγαγε θαλασσινά αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 6% λιγότερο από το 2022.

    Επίσης, η ΕΕ εισήγαγε λιγότερες ποσότητες θαλασσινών, μειώνοντάς τες στα 5,9 εκατομμύρια τόνους, που είναι χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

    θαλασσινάθαλασσινά

    Κερδίζουν έδαφος τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας

    Η φαινομενική κατανάλωση (δηλαδή το άθροισμα των αλιευμάτων, της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας και των εισαγωγών μείον τις εξαγωγές) το 2022 σημείωσε αύξηση στα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας.

    Το 2022 καταγράφηκε κατανάλωση περίπου 6,82 κιλών εκτρεφόμενων θαλασσινών ανά άτομο, η οποία είναι η υψηλότερη την τελευταία δεκαετία. Την ίδια περίοδο, η κατανάλωση προϊόντων «ελευθέρας βοσκής» ήταν 16,70 κιλά ανά άτομο, η οποία είναι η μικρότερη την τελευταία δεκαετία.

    Επιπλέον, η φαινομενική κατανάλωση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας ήταν 1% χαμηλότερη από ό,τι το 2021.

    Ο τόνος και ο σολομός ήταν το πρώτο και το δεύτερο είδος σε κατανάλωση, αντίστοιχα. Οι γαρίδες πήραν την τρίτη θέση το 2022, ακολουθούμενες από τoν μπακαλιάρο Αλάσκας.

    Πηγή ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news