More

  Τι καθυστερεί την χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία;

  Date:

  Share:

  Ήδη από τον Ιούνιο, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως ο στρατός της χώρας του θα ξεκινήσει σύντομα νέα χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με ξεκάθαρο στόχο να νικήσει τις κυρίως κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και να τις εκδιώξει από τις περιοχές που ελέγχουν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

  Η Άγκυρα λέει ότι αυτό είναι απαραίτητο για λόγους ασφαλείας, αφού πρώτα κατηγόρησε τις YPG και ομάδες που συνδέονται μαζί τους για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για άλλες επιθέσεις.

  : Με «όπλο» μια χειραψία – Η προσπάθεια εργαλειοποίησης της Αιγύπτου από τον Ερντογάν

  Τις τελευταίες μέρες η επιχείρηση δείχνει έτοιμη να ξεκινήσει, όμως μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει περιοριστεί σε αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς.

  Το Αλ Τζαζίρα ρίχνει μια προσεκτική ματιά στις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί αυτή η επιχείρηση, αλλά και στους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα δείχνει τόσο ανένδοτη στο να προχωρήσει.

  Πόσο πιθανή είναι μια τουρκική χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία;

  Παρότι είχε διαμηνύσει ήδη από τον Ιούνιο πως ήθελε να ξεκινήσει νέα χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, η Τουρκία ήρθε αντιμέτωπη με την αντίσταση πολλών διεθνών δυνάμεων που εμπλέκονται στη Συρία, περιλαμβανομένων του Ιράν, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

  Η Άγκυρα, ωστόσο, συχνά αποφεύγει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία χωρίς τη σιωπηρή αποδοχή τουλάχιστον μερικών από τους εμπλεκομένους. Η θέση της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της ισχυρής παρουσίας της στην περιοχή, αλλά και της επιθυμίας της Τουρκίας να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα, η οποία στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση.

  Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες για την προγραμματισμένη επιχείρηση. Τουρκικές πηγές είπαν στο Αλ Τζαζίρα πως η Ρωσία προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η τουρκική χερσαία επιχείρηση ενάντια στις Μονάδες Προστασίας του Λαού. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως η Τουρκία έχει δώσει μια απροσδιόριστη προθεσμία για να απαντηθούν τα αιτήματά της, ειδάλλως θα ξεκινήσει την επιχείρησή της.

  Τι απαιτεί η Τουρκία;

  Οι τουρκικές πηγές ανέφεραν πως η Άγκυρα απαιτεί από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ, από το Κομπάνι και από την Ταλ Ριφάατ -πόλεις που έχουν ήδη κατονομαστεί από τον Ερντογάν ως στόχοι της τουρκικής επιχείρησης.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία είπε επίσης πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πρέπει να αντικαταστήσουν τις SDF στις περιοχές αυτές.

  Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως η Τουρκία δεν χρειάζεται «καμία άδεια» για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των συνόρων και της ασφάλειάς της. Τι καθυστερεί την χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία;

  Ποια είναι η θέση των SDF;

  Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν καλέσει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την Τουρκία να διεξάγει επιχείρηση.

  Την Τρίτη, ο επικεφαλής των SDF, Μασλούμ Αμπντί, δήλωσε πως επιθυμεί ισχυρότερη απάντηση από τις ΗΠΑ, παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν την Τουρκία. Ο Αμπντί επισήμανε ακόμα πως υπάρχουν πρωτοφανείς τουρκικές ενισχύσεις κατά μήκος των συνόρων.

  Γιατί η Τουρκία θέλει να διεξάγει επιχείρηση στη βόρεια Συρία;

  Οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος υποστηρικτής των SDF και συνεργάστηκαν μαζί τους για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Σε μια προφανή προσπάθεια να πιέσει την Ουάσιγκτον να εντείνει τις προσπάθειες για φρένο στην τουρκική επιχείρηση, ο Αμπντί δήλωσε το Σάββατο ότι οι επιχειρήσεις ενάντια στον ISIS σταμάτησαν εξαιτίας των τουρκικών αεροπορικών επιθέσεων σε θέσεις των SDF.

  Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος των SDF, Σιαμπάντ Αλί, δήλωσε ότι ο Αλεξάντερ Κιάκο, ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, συναντήθηκε με τον Αμπντί. Ένας άλλος εκπρόσωπος των SDF, ο Αράμ Χάνα, δήλωσε επίσης τη Δευτέρα πως οι Ρώσοι παρουσίασαν τα αιτήματα της Τουρκίας στις SDF και ότι αυτά απορρίφθηκαν.

  Η Τουρκία θεωρεί πως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού -και κατ’ επέκταση οι SDF- συνιστούν τη συριακή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Το PKK διεξάγει πόλεμο κατά του τουρκικού κράτους από το 1984 και θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Το PKK και τα παραρτήματά του έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις στην Τουρκία, ενώ ο τουρκικός στρατός και οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει επιχειρήσεις κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στην νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, καθώς και ενάντια στις Μονάδες Προστασίας του Λαού στη βόρεια Συρία.

  : «Το Τραπέζι των Έξι» – Η τουρκική αντιπολίτευση παρουσίασε τη μετa-Ερντογάν εποχή

  Στις 13 Νοεμβρίου η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη σκότωσε έξι άτομα. Οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν το PKK και τις YPG, αν και αμφότεροι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.

  Η Τουρκία πιστεύει πως οι σύμμαχοί της, ιδιαίτερα στη Δύση, δεν παίρνουν στα σοβαρά τις απειλές στην ασφάλειά της από το ΡΚΚ και αντιτίθεται σθεναρά στη στήριξη της Δύσης στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ως κομμάτι του συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

  Θα αποκαταστήσει η Τουρκία τους δεσμούς με τη συριακή κυβέρνηση;

  Στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, ο οποίος ξεκίνησε όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστειλαν βίαια μια ειρηνική μαζική εξέγερση το 2011, η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση έναντι του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

  Η Τουρκία έχει γίνει σπίτι για εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους αντιτίθενται στον αλ Άσαντ, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει εδάφη στο βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχονται από τη συριακή αντιπολίτευση.

  Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αντί των SDF σε περιοχές κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τη Ρωσία.

  Την Κυριακή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις με τη Συρία μπορεί να «μπουν στο σωστό δρόμο». Επίσης, συνέκρινε μια πιθανή συμφιλίωση με τη Δαμασκό, με τις πρόσφατες κινήσεις που είχαν στόχο τον τερματισμό της μακροχρόνιας διαμάχης με την Αίγυπτο.

  Άκουσε live της Νο1 Επιτυχίες

  ━ more like this

  Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Ρωσικό πλήγμα με έναν νεκρό και τραυματίες – Απομακρύνονται με βάρκες οι κάτοικοι

  Ρωσικό πλήγμα στο κέντρο της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει πληγεί από μεγάλες πλημμύρες μετά την καταστροφή φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε...

  Δημοσιογράφοι στη Ρωσία: «Μηχανικοί κατά της Δικτατορίας» – Ζητούν να μην αποκλειστούν Telegram και YouTube

  Η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF), διευθυντές και δημοσιογράφοι ρωσικών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης απηύθυναν έκκληση στους επικεφαλής και διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων...

  Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Οι νάρκες που παρέσυραν τα νερά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για δεκαετίες – Η κατάσταση στη Ζαπορίζια

  Δύο ημέρες μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα, για την οποία Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται, δεν υπάρχει ακόμα αναλυτική εικόνα της...

  Trending:

  Τάμτα: «Μπορεί να είμαι και εγώ ένας εξωγήινος» – ΒΙΝΤΕΟ

  Την άποψή της ότι υπάρχουν υπάρχουν εξωγήινοι και ίσως να είναι και εκείνη μία από αυτούς εξέφρασε η Τάμτα σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή...

  Γιατί ο Μέσι είναι καλύτερος από τον Ρονάλντο

  Η αντιπαλότητα μεταξύ του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο έχει καθηλώσει τόσο τους ειδικούς του ποδοσφαίρου όσο και τους υπόλοιπους λάτρεις...

  Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

  Το υπουργείο Εργασίας προωθεί «νέο» επίδομα ανεργίας, που θα συνδέεται με το μισθό του δικαιούχου όταν εργαζόταν και όχι απαραίτητα με τις κατώτατες θεσμοθετημένες...

  Χάπι μελατονίνης – Τι είναι αυτό που «κοίμησε» τον Τσιτσιπά στο Roland Garros

  Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκάλυψε πως πριν από το παιχνίδι στο Roland Garros πήρε χάπια μελατονίνης για να κοιμηθεί πριν από τον αγώνα...

  Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Ρωσικό πλήγμα με έναν νεκρό και τραυματίες – Απομακρύνονται με βάρκες οι κάτοικοι

  Ρωσικό πλήγμα στο κέντρο της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει πληγεί από μεγάλες πλημμύρες μετά την καταστροφή φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε...

  Εξωδικαστικός μηχανισμός: Πού μπλοκάρει η ρύθμιση – Τι μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες (ΒΙΝΤΕΟ)

  Πρόβληματα δημιουργούνται όταν τα funds δεν μπορούν να βρουν την ταυτότητα πληρωμής οφειλών.Τη στιγμή που ο εξωδικαστικός προχωράει για τη ρύθμιση με το Δημόσιο,...

  Στη «φόρα» οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου – Πότε θα αναρτηθεί η λίστα και ποιους θα περιλαμβάνει

  Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 4 χρόνια για να αποφασίσουν οι αρμόδιες Αρχές να «κρεμάσουν» ξανά στα «μανταλάκια» του… διαδικτύου τη λίστα με εκείνους που...

  Ανδρέας Μικρούτσικος: «Λέω αυτά που βλέπω και όσα βλέπει ο μέσος τηλεθεατής»

  Στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» μίλησε ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο οποίος απάντησε και για την Ελίνα Παπίλα. Γενέθλια είχε ο Ανδρέας Μικρούτσικος πριν από λίγα 24ωρα...

  Δημοσιογράφοι στη Ρωσία: «Μηχανικοί κατά της Δικτατορίας» – Ζητούν να μην αποκλειστούν Telegram και YouTube

  Η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF), διευθυντές και δημοσιογράφοι ρωσικών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης απηύθυναν έκκληση στους επικεφαλής και διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων...

  Κοζάνη | Πτολεμαίδα | Περιφέρεια

  Τροχαίο με λύκο στο Βόϊο Κοζάνης

  Τροχαίο με λύκο στο Βόϊο Κοζάνης Σε θέμα ημερήσιας διάταξης...

  7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027

  7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία»...

  Γ. Κασαπίδης: Εγκρίθηκαν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης της Περιφέρειας από την Οικονομική Επιτροπή

  Γ. Κασαπίδης: Εγκρίθηκαν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης της Περιφέρειας από την Οικονομική Επιτροπή Γ. Κασαπίδης: Εγκρίθηκαν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης της Περιφέρειας από την Οικονομική...

  MEDIA

  Τζένη Μπότση: Χειρουργήθηκε η κόρη της

  Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε η κόρη της Τζένης Μπότση,...

  Πριγκίπισσα Σάρλοτ: Ποιο χαρακτηριστικό της Κέιτ Μίντλετον έχει «κληρονομήσει»

  Στα βήματα της μητέρας της, πριγκίπισσας Κέιτ βρίσκεται η...

  «Super Κατερίνα»: Έξαλλο το πάνελ με αντίπαλη πρωινή εκπομπή – ΒΙΝΤΕΟ

  Την Μαρία Σολωμού συνάντησε η κάμερα της “Super Κατερίνα”...

  Μάρκελλος Νύκτας: Δεν με δέχθηκαν σε ιδιωτικό σχολείο επειδή ήμουν gay – ΒΙΝΤΕΟ

  Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον την μεσημβρίαν» βρέθηκε...