Για τους περισσότερους ένας κεντρικός τραπεζίτης είναι μια απόμακρη φιγούρα, που μιλάει μια κωδικοποιημένη ίσως ανιαρή αλλά σίγουρα ακαταλαβίστικη γλώσσα. Ωστόσο οι αποφάσεις τους επηρεάζουν την καθημερινότητά όλων καθώς καθιστούν φθηνότερο ή ακριβότερο το χρήμα.
Τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να επικοινωνούν με ένα πιο κατανοητό τρόπο, χρησιμοποιώντας γλαφυρές εκφράσεις, όπως ο Τζερόμ Πάουελ που παρομοίασε την προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό σαν να περπατάει κανείς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με έπιπλα, οπότε θα πρέπει να επιβραδύνει το περπάτημα.
Τα συναισθήματα της νομισματικής πολιτικής
Περισσότερο φως όμως στο προφίλ των κεντρικών τραπεζών ρίχνει έρευνα του καθηγητή Πήτερ Τίλμαν και των συνεργατών στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν στη Γερμανία με τίτλο «Τα συναισθήματα της νομισματικής πολιτικής». «Μελετάμε όλο το εύρος της επικοινωνίας των προέδρων της ΕΚΤ» αναφέρει ο καθηγητής σε ανάρτηση του στο Linkedin «κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου μετά τις συνεδριάσεις σε υψηλή συχνότητα.»
Στη συνέχεια οι ερευνητές έτρεξαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης στα κείμενα των εν λόγω συνεντεύξεων Τύπου για να εκτιμήσουν αν το μήνυμα που εκ πέμφθηκε σε κάθε λεπτό ήταν περιστερίσιο (υπονοώντας χαμηλότερα επιτόκια στο μέλλον), γερακίσιο (υπονοώντας υψηλότερα επιτόκια) ή ουδέτερο. Σημαντικό εύρημα για τους traders που κρέμονται από κάθε λέξη των κεντρικών τραπεζιτών για ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση των επιτοκίων
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ,μπορεί να κινήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές με ένα συνοφρύωμα, ενώ ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι, χρησιμοποιούσε ένα χαμόγελο για να ενισχύσει το μήνυμά του, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Διαπίστωση: (1) Η φύση και η ένταση των συναισθημάτων διαφέρουν μεταξύ του προέδρου Ντράγκι και της προέδρου Λαγκάρντ» γράφει ο Τίλμαν στην ανάρτηση του «καθώς και μεταξύ της εισαγωγικής δήλωσης και του μέρους των ερωτήσεων και απαντήσεων των συνεντεύξεων Τύπου. (2) Ο μέσος όρος των εκφράσεων του προσώπου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου συσχετίζεται με τον πληθωρισμό. (3) Οι εκφράσεις του προσώπου και η φωνητική διέγερση μπορούν να μετριάσουν ή να ενισχύσουν ένα μήνυμα πολιτικής. Ειδικότερα, τα θετικά συναισθήματα μπορούν να υποστηρίξουν τις δηλώσεις μελλοντικής καθοδήγησης του προέδρου της ΕΚΤ.
Ο Ντράγκι σκοτώνει με χαμόγελο
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μηνύματα του Ντράγκι, είτε είναι περιστερίσια είτε γερακίσια, είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, το ευρώ και τις μετοχές της ευρωζώνης, εάν συνοδεύονταν από ένα χαμόγελο.
«Φαίνεται ότι ο Ντράγκι «σκοτώνει με καλοσύνη» – τα λόγια του έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αν ειπωθούν με ένα χαρούμενο πρόσωπο», έγραψαν οι έξι ερευνητές στο έγγραφό τους που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Το συνοφρύωμα της Λαγκάρντ
Η Λαγκάρντ, αντίθετα, θα μπορούσε να ενισχύσει τον αντίκτυπό της στην αγορά με μια θυμωμένη έκφραση.
«Για την πρόεδρο Λαγκάρντ… ο περισσότερος θυμός στο πρόσωπό της μεγεθύνει τον γερακίσιο αντίκτυπο στις αποδόσεις των ομολόγων», αναφέρει η μελέτη.
Άλλα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Λαγκάρντ έδειξε περισσότερη συγκίνηση από τον προκάτοχό της, αλλά και οι δύο ήταν πιο πιθανό να εκφράσουν θυμό όσο περισσότερο απομακρυνόταν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
Το ανασηκωμένο φρύδι του Άγγλου κεντρικού τραπεζίτη
Τα τελευταία δύο χρόνια, παρόμοιες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι μετοχές αυξάνονταν όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε θετικό τόνο φωνής ή ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μειώνονταν όταν εξέφραζε συναισθήματα όπως θυμό, αηδία ή φόβο.
Τα ευρήματα θα έχουν απήχηση στους ιστορικούς του χρηματοπιστωτικού τομέα: στις αρχές του 20ού αιώνα, οι διοικητές της Τράπεζας της Αγγλίας λέγεται ότι αρκούσε ένα ανασηκωμένο φρύδι για να πειθαρχήσουν έναν τραπεζίτη κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συνομιλιών.
Η σημασία του συναισθηματικού υπονοούμενου
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα κάνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους συναλλασσόμενους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τη σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας και των συναισθηματικών υπονοούμενων.
«Καθώς οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρεται στην έρευνα «και οι επεξηγήσεις μετά τη συνέντευξη σε αυξάνονται, η κατανόηση των συναισθηματικών αποχρώσεων της επικοινωνίας γίνεται ολοένα και πιο… όλο και πιο ζωτικής σημασίας. Η βαθύτερη κατανόηση των μη λεκτικών συνθημάτων επικοινωνίας και των συναισθηματικών υπονοούμενων μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακριβείς προβλέψεις της αγοράς και δυνητικά να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
»Η δυναμική των διαπροσωπικών αλληλεπιδράσεων, όπως η απουσία ή η παρουσία ενός φυσικού ακροατηρίου, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την έκφραση των συναισθημάτων.
»Με αυτό κατά νου, η εκπαίδευση και η προετοιμασία των στελεχών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συναισθηματική επίγνωση και
διαχείριση.
»Με τη σκόπιμη μετάδοση συναισθημάτων, είτε με τη μορφή των εκφράσεων του προσώπου ή φωνητικού τόνου, οι αξιωματούχοι μπορούν να βελτιώσουν τη σαφήνεια και την αποτελεσματικότητα των επικοινωνίας της πολιτικής σε διαφορετικά ακροατήρια.»»
»Έτσι, σε μια διαρκώς εξελισσόμενη ψηφιακή τοπίο, είναι απαραίτητο να ενσωματώσουμε στρατηγικά τη μη λεκτική επικοινωνία και τα αποτελέσματά της στις στρατηγικές επικοινωνίας των κεντρικών τραπεζών.»
Πηγή: ΟΤ