Αν και μια πτώση της κίνησης τον Ιανουάριο θεωρείται φυσιολογική, υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει όλο το έτος
Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ένας μήνας με χαμηλή κατανάλωση στην εστίαση και τις εξόδους για διάφορους λόγους: Οι άνθρωποι ξοδεύουν αρκετά χρήματα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφήνοντας τον Ιανουάριο ως περίοδο οικονομικής περισυλλογής.
Το αυξημένο κόστος ζωής περιορίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα για διασκέδαση και εξόδους ενώ ο χειμώνας και ο κρύος καιρός αποθαρρύνουν πολλούς από το να βγουν, προτιμώντας τη θαλπωρή του σπιτιού τους.
@jenkin_edwards January is the worst for hospitality #fyp #dryjan ♬ original sound – Chris
Πολλοί κάνουν “αποτοξίνωση” μετά τις γιορτές, μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ ή ανθυγιεινών τροφών, κάτι που επηρεάζει την εστίαση. Από την άλλη ο Ιανουάριος συνοδεύεται από έξοδα, όπως φόρους, λογαριασμούς και αποπληρωμές πιστωτικών καρτών από τις αγορές των γιορτών.
Η Γουίλοου Γκουίν-Γουίλιαμς, 23 ετών, υπεύθυνη παμπ στο Τσέλμσφορντ στην Αγγλία περιγράφει τον Ιανουάριο ως τον πιο ήσυχο που έχει ζήσει στον τομέα της φιλοξενίας από τότε που ξεκίνησε να εργάζεται σε ηλικία 15 ετών. “Οι κρατήσεις είναι μειωμένες στο William Boosey στο Χάτφιλντ Πέβερελ, και πιστεύω ότι η κρίση του κόστους διαβίωσης φταίει για αυτό”, λέει.
Η οικονομική στενότητα κάνει τους ανθρώπους να περιορίζουν τις εξόδους τους, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το TikTok, γεμίζουν με βίντεο από άδειες παμπ και εστιατόρια υπό το hashtag “January in Hospitality”. Σε αυτά, οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν δημιουργικούς τρόπους να απασχολούνται, όπως να τελειοποιούν την τέχνη του καφέ ή να καθαρίζουν ποτήρια μέχρι να αστράφτουν.
Η Γουίλοου επισημαίνει ότι η μείωση της κίνησης έχει άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, καθώς “δεν υπάρχουν αρκετοί πελάτες για να δικαιολογηθεί η επιπλέον παρουσία προσωπικού”. Επιπλέον, περιγράφει τη γενική διάθεση στον κλάδο ως “καταθλιπτική”.
@theansonwallsend January in hospitality be like… #sizzlingpubs #barlife #hospitality ♬ original sound – Hannah Taylor
Αν και μια πτώση της κίνησης τον Ιανουάριο θεωρείται φυσιολογική, υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει όλο το έτος. Οι αυξήσεις στις εισφορές Εθνικής Ασφάλισης και στον κατώτατο μισθό, που θα τεθούν σε ισχύ από τον Απρίλιο, δημιουργούν επιπλέον ανησυχίες στον κλάδο.
Η Κέιτ Νίκολς, διευθύνουσα σύμβουλος της UK Hospitality, προειδοποιεί ότι χωρίς άμεσες αλλαγές από την κυβέρνηση, οι αυξήσεις τιμών κατά 6-8% θα γίνουν αναπόφευκτες. Περίπου το 80% των επιχειρήσεων αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους, ενώ κάποιες ίσως αναγκαστούν να κλείσουν.
Η Λουίζ ΜακΛίν, επικεφαλής του Signature Group, που διαθέτει περισσότερα από 20 μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα στη Σκωτία, περιγράφει την κατάσταση ως “προβληματική”: “Πρέπει να μετακυλήσουμε τις αυξήσεις στους καταναλωτές, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πτώσης των πωλήσεων”.
Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και οι αυξήσεις στις προμήθειες κάνουν τα λειτουργικά της έξοδα δυσβάσταχτα. Επίσης, παρατηρεί μείωση στη ζήτηση για πολυτελή προϊόντα, όπως τα ακριβά τυριά, κατά την εορταστική περίοδο.