Ακυρώνει την επίσκεψή του στην Γερμανία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την φερόμενη συνάντησή του με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Bianet, κατά τις συνομιλίες μεταξύ του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Σολτς, Jens Plötner, και του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δεν επιτεύχθηκε συναίνεση σχετικά με το περιεχόμενο και τον χρόνο της επίσκεψης.
Επιπλέον, η πρόσφατη εμφάνιση του βουλευτή του AKP, Mustafa Açıkgöz, στο Νόις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επρόκειτο να επικριθεί δημοσίως από το Βερολίνο, κάτι που η Άγκυρα δεν θα δεχόταν.
Αυστηρή προειδοποίηση στον Τούρκο πρέσβη
Στις 16 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο, μετά τη διαρροή εικόνων από μια ομιλία του Açıkgöz.
Ο Açıkgöz ζήτησε την «εξόντωση» των υποστηρικτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και του κινήματος Γκιουλέν, μιας οργάνωσης που ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και συχνά αναφέρεται ως FETÖ στην Τουρκία.
«Όπως και στην Τουρκία, δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να ζουν στη Γερμανία. Δεν έχει σημασία πού θα διαφύγουν στον κόσμο, θα βάλουμε τέλος στην τρομοκρατική οργάνωση που ονομάζεται PKK, στην τρομοκρατική οργάνωση που ονομάζεται FETÖ», δήλωσε ο Açıkgöz σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Ομοσπονδία δημοκρατικών ιδεαλιστικών τουρκικών συλλόγων Γερμανίας», μια ομάδα που βρίσκεται κοντά στον ακροδεξιό εταίρο του AKP, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Μπαχτσελί.
Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας (BfV) ερμήνευσε τις δηλώσεις του βουλευτή του AKP ως απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.
Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γερμανία ενημερώθηκε από το γερμανικό ΥΠΕΞ ότι «δεν υπάρχει χώρος για προβοκάτσια ή ρητορική μίσους στη Γερμανία» και ότι «η Άγκυρα προειδοποιήθηκε» πως τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Η εσωτερική πολιτική της Τουρκίας προβληματίζει τη Γερμανία
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία, αναφέρει ο ιστότοπος, οι οποίες μάλλον θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, οι διαμάχες στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας «μεταφέρονται και εδώ» και οι «αντιφρονούντες» δημοσιογράφοι από την Τουρκία «παρακολουθούνται και εκφοβίζονται» στη Γερμανία, δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών BfV, Thomas Haldenwang, τον περασμένο μήνα.
Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία έχει δημιουργήσει και στο παρελθόν συγκρούσεις στη Γερμανία, όπου περίπου το 3,4% του πληθυσμού της χώρας έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο που συνδέεται με την Τουρκία. Η ομάδα αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του συνολικού τουρκικού εκλογικού σώματος.
Στις πρόωρες εκλογές της Τουρκίας το 2018, περίπου οι μισοί από αυτούς ψήφισαν, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν τον Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις νομικές ρυθμίσεις του 2017 στη Γερμανία, οι πολιτικοί από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν προεκλογικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στη Γερμανία τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία των εκλογών – κάτι που ενδεχομένως επίσης να βάρυνε στην απόφαση Ερντογάν να ακυρώσει την επίσκεψη στο Βερολίνο, για να μην θεωρηθεί ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία.
Παρ’ όλα αυτά, η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας σημείωσε ότι βρέθηκαν κάποια «προεκλογικά φυλλάδια»…