More

  Τρία ιστορικά ναυάγια ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα

  Date:

  Share:

  Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τρία ιστορικά ναυάγια κατά τη διάρκεια μιας υποβρύχιας αρχαιολογικής αποστολής στη Μεσόγειο Θάλασσα.

  Η αποστολή συγκέντρωσε επίσης εικόνες υψηλής ανάλυσης τριών ρωμαϊκών ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν αρχικά από τον ωκεανογράφο Robert Ballard και την αρχαιολόγο Anna Marguerite McCann τη δεκαετία του 1980 έως τη δεκαετία του 2000.

  Τα ευρήματα των μελετητών παρουσιάστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της UNESCO στο Παρίσι.

  Ομάδα 20 επιστημόνων από την Αλγερία, την Κροατία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία και την Τυνησία ξεκίνησαν με το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Alfred Merlin σε ένα ταξίδι 14 ημερών μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

  Τρία ιστορικά ναυάγια ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα
  photo: UNESCO/Angel Fitor

  Χρησιμοποιώντας τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα, που ονομάζονται ROV, οι ερευνητές εξερεύνησαν την περιοχή Skerki της Τυνησίας και το κανάλι της Σικελίας της Ιταλίας.

  Τα ROV βούτηξαν σε βάθη απρόσιτα για τον άνθρωπο για να συλλέξουν εικόνες και βίντεο των ναυαγίων και των αντικειμένων τους.

  Ένα ROV, ονόματι Arthur, μπόρεσε να φτάσει σε βάθη από 2.296 έως 2.952 πόδια (700 έως 900 μέτρα).

  Βρίσκεται κατά μήκος μιας πολυταξιδεμένης διαδρομής στη Μεσόγειο, η περιοχή Skerki στο Στενό της Σικελίας είναι μια από τις πιο ύπουλες θαλάσσιες περιοχές. Τα ρηχά νερά του διαθέτουν έναν έντονα βραχώδη βυθό, μερικά από τα οποία είναι λιγότερο από 3,2 πόδια (1 μέτρο) κάτω από την επιφάνεια του νερού.

  Τρία ιστορικά ναυάγια ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα
  photo: UNESCO/Angel Fitor

  Τα επικίνδυνα χαρακτηριστικά της Skerki έχουν προκαλέσει ναυάγια για περισσότερα από 3.000 χρόνια, βυθίζοντας αρχαία εμπορικά πλοία καθώς και πλοία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η περιοχή ενδιαφέρει τους ερευνητές γιατί η διαδρομή έχει χρησιμεύσει ως σημείο επαφής πολλών πολιτισμών που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

  Ένα ROV με το όνομα Ιλαρίωνας κατέβηκε στην πιο επικίνδυνη ζώνη της περιοχής Skerki που ονομάζεται Keith Reef για να πραγματοποιήσει την πρώτη λεπτομερή μελέτη του ωκεανού βυθού. Στον πυθμένα της υφαλοκρηπίδας της Τυνησίας βρίσκονταν τρία πλοία, όλα προηγουμένως άγνωστα στους ερευνητές.

  Δύο από τα ναυάγια ήταν πιθανόν από τα τέλη του 19ου αιώνα ή τις αρχές του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου ενός «μεγάλου μηχανοκίνητου μεταλλικού ναυαγίου» χωρίς ίχνη φορτίου. Σε αυτό το ναυάγιο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ραβδώσεις, οι οποίες θα είχαν χρησιμοποιηθεί για να χαμηλώσουν σωσίβιες λέμβους, ήταν στραμμένες προς τα έξω, πράγμα που σημαίνει ότι το πλήρωμα μπορούσε να φύγει από το πλοίο. Το δεύτερο πλοίο ήταν πιθανότατα ένα ξύλινο ψαροκάικο.

  Ένα τρίτο ναυάγιο πιθανότατα ήταν ένα εμπορικό πλοίο που έπλεε μεταξύ του πρώτου αιώνα π.Χ. και του δεύτερου αιώνα. Το ROV εντόπισε τεχνουργήματα που φαινόταν να είναι αμφορείς ή ψηλά πιθάρια με δύο λαβές με στενό λαιμό που χρησιμοποιούνταν από Έλληνες και Ρωμαίους, πιθανώς για την αποθήκευση κρασιού.

  Η ομάδα ελπίζει ότι η αναζήτηση στα αρχεία θα μπορούσε να αποκαλύψει τα μεμονωμένα ονόματα των πλοίων που βυθίστηκαν, καθώς κανένα από αυτά δεν ήταν εύκολα αναγνωρίσιμο.

  Εν τω μεταξύ, η επιστημονική ομάδα, κινήθηκε κατά μήκος της ιταλικής υφαλοκρηπίδας κι επισκέφτηκε ξανά τρία ρωμαϊκά ναυάγια που χρονολογούνται μεταξύ του πρώτου αιώνα π.Χ. και του δεύτερου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων δύο εμπορικών πλοίων και ενός φορτηγού πλοίου. Και τα τρία είχαν αφήσει αντικείμενα στον πυθμένα της θάλασσας, όπως αμφορείς, κεραμικά, οικοδομικά υλικά, κανάτες, γλάστρες και άλλα.

  Τα αντικείμενα ήταν πιθανότατα μέρος του εμπορίου μεταξύ πολιτισμών που διέσχισαν τη Μεσόγειο πριν από χιλιάδες χρόνια.

  «Θα γράψουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία του εμπορίου», δήλωσε η Barbara Davidde, υποβρύχια αρχαιολόγος και διευθύντρια της εθνικής εποπτείας για την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά στην Ιταλία. «Χάρη στην ανάλυση του φορτίου, μπορούμε να μελετήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και το θαλάσσιο εμπόριο που συνέδεε διάφορα μέρη της Μεσογείου».

  Τα ναυάγια και τα αντικείμενα τους παρέμειναν παραδόξως σε μεγάλο βαθμό σε καλή κατάσταση από τότε που ανακαλύφθηκαν μεταξύ 1988 και 2000.

  Τρία ιστορικά ναυάγια ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα
  photo: UNESCO/Angel Fitor

  Τα ναυάγια ήταν αρχικά εκτός χωρικών υδάτων, πράγμα που σημαίνει ότι τα αντικείμενα τους ήταν εύκολοι στόχοι για λεηλασίες. Τώρα, οι περιοχές γύρω από τα ναυάγια θα προστατεύονται βάσει της Σύμβασης της UNESCO του 2001 για την Προστασία της Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

  «Η UNESCO έχει δεσμευτεί ενεργά να υποστηρίξει υποθαλάσσιες αρχαιολογικές αποστολές αυτού του τύπου σε όλο τον κόσμο. Όπως γνωρίζετε, η Μεσόγειος με την πολύ πλούσια ιστορία της, τα αμέτρητα ναυάγια και τους αρχαιολογικούς της χώρους προσφέρουν ένα μοναδικό και συναρπαστικό στάδιο για τέτοιες αποστολές. Και ελπίζω ότι θα υπάρξουν πολλά περισσότερα στο μέλλον που θα μας φέρουν κοντά».

  spot_img

  ━ more like this

  spot_img

  Trending:

  Διαζύγιο… Game of Thrones – Αλληλομηνύθηκαν Σόφι Τέρνερ και Τζο Τζόνας

  Η Σόφι Τέρνερ μηνύει τον εν διαστάσει σύζυγό της Τζο Τζόνας για την επιστροφή των δύο παιδιών τους στην πατρίδα της, την Αγγλία. Η...

  Θέμης Κανέλλος: Δημοσίευσε μηνύματα που δέχεται – «Είσαι η φαντασίωση για τους περισσότερους άντρες»

  Μετά το viral βίντεό του για την απαλλαγή από τον στρατό, ο Θέμης Κανέλλος ανέβασε στο Instagram στιγμιότυπα από μηνύματα που του στέλνουν άντρες. «Στο...

  Είδος πολυτελείας το ελαιόλαδο – Ακόμη και στα 15 ευρώ το λίτρο

  Σε είδος πολυτελείας αναμένεται να εξελιχθεί το ελαιόλαδο, καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 15 ευρώ...

  Τα 10 γκολ των ελληνικών ομάδων στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα (Βίντεο)

  Πανδαισία θεάματος επιφύλαξε η ευρωπαϊκή πρεμιέρα για τις ελληνικές ομάδες, οι οποίες σημείωσαν συνολικά 10 γκολ, βάζοντας τις βάσεις για μία πετυχημένη...

  Η Σακίρα πίστευε στο «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» – «Ήμουν αφοσιωμένη στον Ζεράρ Πικέ»

  Η Σακίρα πίστευε ότι ο πρώην της Ζεράρ Πικέ ήταν ευτυχισμένος πριν από τη φημολογούμενη απιστία του. Η τραγουδίστρια του “Hips Don’t Lie” –...

  Σάρον Όσμπορν: Αγνώριστη από τη δραματική απώλεια βάρους – Από 104 κιλά που ζύγιζε έχει φτάσει 45

  Η τηλεπερσόνα παραδέχτηκε ότι δεν ήθελε να αδυνατίσει τόσο πολύ ...

  Σήλια Κριθαριώτη: Το βίντεο της σχεδιάστριας μετά την επέμβαση στις ΗΠΑ – «Οι αληθινοί φίλοι είναι σημαντικοί»

  Το μεσημέρι της Παρασκευής (22/9), η διάσημη σχεδιάστρια μόδας, Σήλια Κριθαριώτη, δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, με το οποίο ευχαριστεί...

  ΗΠΑ: Οικογένεια έκανε μήνυση στη Google Maps 

  Mήνυση στη Google Maps κατέθεσε οικογένεια κατηγορώντας την για αμέλεια μετά τον θάνατο άνδρα ο οποίος έπεσε με το όχημά του από γέφυρα που είχε καταρρεύσει, κατόπιν εντολής...

  Βουλή: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός €600 εκατ. για αποκατάσταση ζημιών και αποζημιώσεις στη Θεσσαλία

  Με το άρθρο 4 της τροπολογίας επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατατέθηκε Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ...

  Κοζάνη | Πτολεμαίδα | Περιφέρεια

  Η Δ. Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων

  Η Δ. Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη...

  Η Δυτική Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων

  Η Δυτική Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη...

  Ενημέρωση για την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Diaphorina citri στην Κυπριακή Δημοκρατία

  Ενημέρωση για την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Diaphorina...

  Απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (19-9-2023)

  Απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας...

  Ενημέρωση για την πορεία δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος ΤΕΒΑ ΠΔΜ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies τρίτων με σκοπό τη συλλογή στοιχείων και στατιστικών δεδομένων σχετικών με την επισκεψιμότητά...

  MEDIA