More

    ΤτΕ: Το διπλό «καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία – Χαμηλές πτήσεις για την ανταγωνιστικότητα

    Διπλό «χαστούκι»για την ελληνική οικονομία που μέρα με τη μέρα χάνει σε ανταγωνιστικότητα. Στην επί μακρόν ανησυχητική πορεία του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έρχεται να προστεθεί το τελευταίο δίμηνο και η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φανερώνοντας σημάδια κόπωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Τράπεζας της Ελλάδος φέτος τον Αύγουστο οι εισπράξεις ήταν 78,6 εκατ. ευρώ λιγότερες αυτών του Αυγούστου του 2023 και συγκεκριμένα 4,249 δισ. ευρώ έναντι 4,328 δισ. ευρώ. Η μείωση έρχεται παρότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6%. Είναι ο δεύτερος μήνας που οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και τον Ιούλιο, που είχαμε μείωση κατά 177 εκατ. ευρώ.

    Πάτησαν… γκάζι οι αφίξεις τον Αύγουστο αλλά μειώθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

    Αν συνυπολογίσουμε και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αυξήθηκε -Ιανουαρίους 2024 – Αυγούστος 2024- κατά 989,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 ξεπερνώντας τα 7 δισ. ευρώ μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας επιδεινώνεται.

    ΤτΕ: Το διπλό «καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία - Χαμηλές πτήσεις για την ανταγωνιστικότηταΤτΕ: Το διπλό «καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία - Χαμηλές πτήσεις για την ανταγωνιστικότητα

    Tο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 989,5 εκατ. ευρώ

    Δύο σημαντικές δείκτες

    Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ένα σημαντικό μακροοικονομικό μέγεθος που μετρά την σχετική θέση μια χώρας αναφοράς σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο αντανακλώντας τις παραγωγικές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αναφοράς. Το επίμονο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας , σύμφωνα με τους δείκτες, δείχνει πως η Ελλάδα επενδύει και καταναλώνει περισσότερα από όσα έχει λάβει από ιδίους πόρους.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, λόγω της αύξησης των εισαγωγών και της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,4% (‑4,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,9% (2,9% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 1,9%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 3,6% (‑4,7% και 3,8% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

    Παρότι το ισοζύγιο υπηρεσιών, κυρίως μέσω των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, συνεισφέρει θετικά στο ΙΤΣ, αυτό δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει το συνολικό έλλειμμα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανισορροπία, η ελληνική οικονομία πρέπει να αναδιαρθρώσει την παραγωγική της δομή, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

    ΤτΕ: Το διπλό «καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία - Χαμηλές πτήσεις για την ανταγωνιστικότηταΤτΕ: Το διπλό «καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία - Χαμηλές πτήσεις για την ανταγωνιστικότητα

    Οι εξαγωγές δεν έχουν ανακάμψει ακόμα

    Αρνητική τάση που πρέπει να αναχαιτιστεί

    Με τα υπάρχοντα δεδομένα οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι οι εξαγωγές αναμενόταν να ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, φαίνεται ότι πλέον αλλάζουν, καθώς η ανάκαμψη της Ευρώπης που απορροφά περίπου το 60% των ελληνικών εξαγωγών, δεν είναι ορατή. Ίσως και το αντίθετο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και άνοδος των εισαγωγών.

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, την τελευταία τριετία (2021-23) παρατηρείται μια αρνητική τάση στο ΙΤΣ, η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος της εξωτερικής ισορροπίας της οικονομίας μας. Η συνιστώσα του ΙΤΣ που αποτελεί την πηγή του προβλήματός του, είναι το έλλειμμα του Ισοζυγίου Αγαθών.

    Τον Αύγουστο (2024) υπήρξε ένα μικρό δειλό βήμα καθώς το έλλειμμα του Ισοζυγίου Αγαθών συρρικνώθηκε, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των εισαγωγών σε σχέση με εκείνη των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,7% (αύξηση 3,6% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 5,3% (4,0% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 7,9% (5,6% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 5,9% (6,3% σε σταθερές τιμές).

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news