More

    Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια (pics+video)

    Η βίλα Μαργαρίτα ήταν έπαυλη της Αθήνας, γοτθικού τύπου με πύργους και πολεμίστρες. Χτίστηκε περίπου το 1900 και κατεδαφίστηκε το 1972.

    Η κατοικία άνηκε σ’ έναν Αρμένιο, το όνομα του οποίου παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο.  Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων, στη συμβολή της Λεωφόρου Μεσογείων με τη Βασιλίσσης Σοφίας, ακριβώς απέναντι από το σημείο που σήμερα βρίσκεται ο Πύργος των Αθηνών.

    Χτίστηκε περίπου το 1900 και κατεδαφίστηκε το 1972. 

    Η έπαυλη ήταν γοτθικού τύπου και είχε ιδιαίτερη εμφάνιση, με πυργίσκους και πολεμίστρες και τότε ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της περιοχής, αλλά και ολόκληρων των Αθηνών. Είχε μάλιστα και έναν μεγάλο γαλάζιο τρούλο με αλεξικέραυνο και άλλα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία που την έκαναν μοναδική περίπτωση.  

    Μετά από αρκετές δεκαετίες η βίλα πέρασε στα χέρια του Ευστάθιου Λάμψα που ήταν ο ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, κι έπειτα πέρασε στα χέρια της κόρης και μετά στην εγγονή. 

    Στα Μεταπολεμικά χρόνια ο πληθυσμός της Αθήνας αυξήθηκε, όπως και η κίνηση στους δρόμους. Το 67 λοιπόν αποφάσισαν να απαλλοτριώσουν μέρος του κήπου για να φτιάξουν δρόμο για να διαπλατυνθεί η στροφή από τη Λεωφόρο Μεσογείων προς τη Βασιλίσσης Σοφίας (τότε η φορά της κυκλοφορίας ήταν αντίθετη από τη σημερινή σ’αυτό το σημείο).

    Μετά από κάποιες ακόμη απαλλοτριώσεις η έκταση του οικοπέδου είχε πλέον πέσει στα 1098 τ.μ., με το μεγαλύτερο μέρος του κήπου να έχει χαθεί. Η ιδιοκτήτρια αποφάσισε να πουλήσει τη βίλα εν μέσω της Στρατιωτικής Δικτατορίας το 1970, η οποία και αγοράστηκε από τη Κτηματική Τράπεζα.

    Τι κι αν οι κάτοικοι της περιοχής θέλησαν να την διασώσουν από την κατεδάφιση με ένα σωρό διαμαρτυρίες για να χαρακτηριστεί διατηρητέο, με την πρόφαση “ότι δεν είχε χαρακτηριστικά ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και επομένως δεν χρειαζόταν να προστατευτεί”, κατεδαφίστηκε το 1972, την ίδια περίπου εποχή με τις Φυλακές Αβέρωφ.

    Μπορείτε να τη δείτε στο βίντεο μιας και η βίλα γινόταν σκηνικό, συχνά, για ελληνικές ταινίες.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news

    Διαφήμιση με κουμπί κλεισίματοςX