Αντιμέτωπη με μια κρίσιμη πρόκληση είναι η Ρωσία στις πολεμικές επιδιώξεις για το 2025: Η χώρα όπως όλα δείχνουν στερεύει από μετρητά, με τα χρηματοοικονομικά αποθέματά της να εξαντλούνται ενδεχομένως πριν από το τέλος του έτους, όπως εκτιμά ένας Ευρωπαίος οικονομολόγος.
Ο Anders Åslund, ένας Σουηδός οικονομολόγος που είναι πρώην συνεργάτης στο think tank, Atlantic Council, είπε στο Business Insider ότι τα αποθέματα σε ρευστό που υπάρχουν στο Εθνικό Ταμείο Πλούτου της Ρωσίας θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
Τα αποθέματα σε ρευστό που υπάρχουν στο ρωσικό επενδυτικό ταμείο έχουν μειωθεί από 117 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Νοεμβρίου
Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τις στρατιωτικές προσπάθειες της Μόσχας για το 2025, δεδομένου του πόσο πολύ η Ρωσία στηρίζεται στο εν λόγω ταμείο της τα τελευταία χρόνια.
Τα αποθέματα σε ρευστό που υπάρχουν στο επενδυτικό ταμείο έχουν μειωθεί από 117 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Νοεμβρίου, κατά δήλωση του Åslund.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της για το 2025, η Ρωσία βρίσκεται σε καλό δρόμο να δαπανήσει φέτος 130,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα.
«Η πιο κρίσιμη έλλειψη, ωστόσο, είναι η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, καθώς τα τελευταία ρευστά αποθέματα της Ρωσίας είναι πιθανό να εξαντληθούν το φθινόπωρο του 2025», έγραψε ο Åslund σε ένα άρθρο για το Project Syndicate που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Οι περικοπές του προϋπολογισμού θα γίνουν τότε απαραίτητες.
Εν τω μεταξύ, η πολεμική οικονομία μπορεί επίσης να απαιτήσει ελέγχους τιμών και επιβολή δελτίου σε ορισμένα προϊόντα – οι παλιές σοβιετικές αμαρτίες. Καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ενός χρηματοοικονομικού κραχ, η ρωσική οικονομία σε κίνδυνο πρόκειται να θέσει σοβαρούς περιορισμούς στον πόλεμο του Πούτιν. ”
Ρωσία: Οι επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στο Ταμείο Περιουσίας
Η ταχεία μείωση στη ρευστότητα του ταμείου περιουσίας της Ρωσίας οφείλεται εν μέρει στις κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες εμπόδισαν τη Ρωσία να δανειστεί από άλλες χώρες. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της χώρας έχει καταρρεύσει την τελευταία δεκαετία, με τον εξωτερικό δανεισμό από 729 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε περίπου 293 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2024, σημείωσε ο Åslund.
Η περιορισμένη ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο σηματοδοτεί επίσης άσχημα νέα για την υγεία της οικονομίας της, η οποία μαστίζεται από πολλά άλλα ζητήματα.
Ο Åslund επεσήμανε τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τη φθίνουσα αξία του ρωσικού νομίσματος και τη σοβαρή έλλειψη εργαζομένων στη χώρα, όλοι οι παράγοντες που οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας.
«Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συχνά καυχιέται για την ισχύ της οικονομίας της χώρας του, ισχυριζόμενος ότι οι δυτικές κυρώσεις απλώς την ενίσχυσαν. Στην πραγματικότητα, ο «στασιμοπληθωρισμός» — ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την ελάχιστη ανάπτυξη — έρχονται στη Ρωσία», είπε ο Åslund.
Άλλοι ειδικοί έχουν επίσης κάνει ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία, με ορισμένους να σημειώνουν ότι η οικονομική αδυναμία θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμό της. Ο Renaud Foucart, ένας άλλος Ευρωπαίος οικονομολόγος, είπε πέρυσι ότι η Μόσχα δεν φαινόταν ότι είχε την πολυτέλεια είτε να κερδίσει είτε να χάσει τον πόλεμο.
Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Atlantic Council δήλωσε πρόσφατα ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον τερματισμό της σύγκρουσής της με την Ουκρανία το 2025.
Πηγή: ΟΤ