More

    Yφεση της φιλίας: Tι είναι αυτό το φαινόμενο που εμφανίστηκε τελευταία

    Φωτογραφία από Bruno Silva

    Το Gen Z μεγάλωσε στην ψηφιακή εποχή με όλο τον κόσμο στα χέρια της, και όμως, παρά τους τόσους ανθρώπους οnline, η μοναξιά χτυπάει κόκκινο

    Η κρίση της μοναξιάς, της απομόνωσης και της έλλειψης σύνδεσης είναι εδώ.

    Ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, περίπου οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι βιώνουν μεγαλύτερα επίπεδα μοναξιάς. Η αποσύνδεση επηρεάζει θεμελιωδώς την ψυχική, σωματική και κοινωνική μας υγεία.

    Στην πραγματικότητα, η μοναξιά και η απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνο για τα άτομα να αναπτύξουν προκλήσεις ψυχικής υγείας στη ζωή τους και η έλλειψη σύνδεσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε επίπεδα συγκρίσιμα με το κάπνισμα καθημερινά.

    Στην πραγματικότητα, 8 στους 10 από εμάς αναφέρουν ότι αισθάνονται απομονωμένοι, διπλάσιο από το ποσοστό των ηλικιωμένων.

    «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια γενιά να βιώνει αυτό το επίπεδο μοναξιάς που ξεπερνά ακόμη και τον ηλικιωμένο πληθυσμό μας», είπε στην The Post ο Ryan Jenkins, συγγραφέας των «The Generation Z Guide» και «Connectable».

    Στα χαρτιά, η Gen Z – όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 – είναι η πιο “συνδεδεμένη” γενιά στην ιστορία. Γιατί λοιπόν νιώθουμε τόσο παράδοξα μόνοι;

    Πολλοί Gen Zers και ειδικοί συμφωνούν ότι έχει να κάνει λιγότερο με το πόσο συνδεόμαστε και περισσότερο με το πώς συνδεόμαστε.

    «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αφαιρέσει την πραγματική κοινωνική αλληλεπίδραση από την κοινωνικοποίηση», είπε ο Sam Egbe, 19 ετών από το Λονδίνο, στην The Post. «Αντί να πάτε να βρείτε κάποιον, απλώς κάνετε κλικ σε ένα κουμπί και τον προσθέτετε στο Instagram. Είναι πολύ πιο εύκολο να στείλεις DM σε κάποιον παρά να βρεις το κουράγιο να μιλήσεις αυτοπροσώπως».

    Στην πραγματικότητα, οι μισοί από τους Gen Zers περνούν περισσότερες από 4 ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε μέρα – και οι ειδικοί λένε ότι η αίσθηση της κοινότητας που καλλιεργούν τα social media μπορεί να είναι παραπλανητική.

    «Η τεχνολογία διευκολύνει μια μορφή σύνδεσης που μας κάνει να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι από ό,τι είμαστε στην πραγματικότητα», είπε ο θεραπευτής Jake Ernst στο The Post. «Κάτι όπως ένα τηλέφωνο ή μια οθόνη είναι ένα παράθυρο στη ζωή κάποιου. Μοιάζει πολύ με συναισθηματική οικειότητα, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια τεχνητή οικειότητα». Και, όπως αποδεικνύεται, το να μαζεύεις followers δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις φίλους.

    Ο ανώτερος συνεργάτης του American Enterprise Institute Daniel Cox κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λεγόμενη «ύφεση της φιλίας» – μια τάση που λέει ότι πλήττει περισσότερο το Gen Z.

    Σύμφωνα με την έρευνα του Cox, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί έχουν τρεις ή λιγότερους στενούς φίλους. Και τέσσερις φορές περισσότεροι λένε ότι δεν έχουν στενούς φίλους σήμερα από ό,τι το 1990.

    «Οι νέοι ενήλικες, και ειδικά οι νέοι άνδρες, έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την ύφεση της φιλίας της Αμερικής», είπε η Cox στην The Post. «Περνούν δυσανάλογα περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους, αλλά αναφέρουν ότι έχουν λιγότερους στενούς φίλους από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς».

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news