More

    Θεσσαλονίκη: Οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων δεν έφεραν την «άνοιξη» στην εστίαση

    Όνειρο απατηλό» αποδεικνύεται για τον κλάδο της εστίασης στη Θεσσαλονίκη η βλέψη για τόνωση της κίνησης από τους ταξιδιώτες των κρουαζιερόπλοιων, την ίδια ώρα που τα λουκέτα «θερίζουν» την αγορά της πόλης και αναδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα που έφερε η πανδημία αλλά και το ραγδαίο κύμα της ακρίβειας.

    Η καθημερινότητα των επαγγελματιών της εστίασης εξελίσσεται σε αγώνα δρόμου τον οποίο δεν επιτυγχάνουν όλοι να φέρουν εις πέρας. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις με μικρό αριθμό προσωπικού και όσοι μπορούν να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς τους είναι αυτοί που μένουν αλώβητοι.

    «Όσοι μπορούν να κρατηθούν και να πληρώσουν τα χρέη και τις υποχρεώσεις τους θα πάνε πάρα πολύ καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Karfitsa.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, σημειώνοντας πως όσοι γλιτώσουν από το κύμα… λουκέτων θα δουν κινητικότητα στα καταστήματά τους το επόμενο διάστημα.

    Ερωτηθείς για την τουριστική προσέλευση το καλοκαίρι, ο ίδιος αναφέρει σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη συγκριτικά με τα δεδομένα του 2022. Ωστόσο οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που έρχονται στη Θεσσαλονίκη δε φέρνουν την αναμενόμενη αναζωογόνηση στην κίνηση των εστιατορίων και των ταβερνών. Ο λόγος σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη είναι ότι «οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων τρώνε στο καράβι και στο κέντρο παίρνουν μόνο καφέ ή παγωτό».

    «Ο Δήμος είναι απών – Να έρθει ο τουρίστας να κάνει τι;»

    Επίσης οι τουρίστες επισκέπτονται κυρίως καταστήματα σε συγκεκριμένα, πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ως εκ τούτου τονώνουν την κίνηση ορισμένων μόνο επιχειρήσεων μέσα στον αστικό ιστό. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Καρασαββίδης τονίζει στην Karfitsa.gr ότι τα γνωστά κακώς κείμενα της πόλης αποτελούν «αγκάθια» και για το θέμα του τουρισμού.

    Ειδικότερα υπογραμμίζει ότι «ο τουρίστας θα πάει σε πέντε σημεία της πόλης και θα φύγει. Δε θα μείνει να δει όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης. Και να έρθει να κάνει τι; Να πάρει το μετρό; Να πάρει τον ΟΑΣΘ; Να δει την εγκληματικότητα στο κέντρο; Για να δουλέψουν τα μαγαζιά πρέπει να έχουν λυθεί κάποια προβλήματα. Πού είναι ο δήμος; Είναι απών. Η διοίκηση του δήμου δεν σκύβει πάνω από τον επιχειρηματία. Ευθύνες έχουν όμως και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει αστυνόμευση για να προστατέψει όχι μόνο τον δημότη αλλά και τον επαγγελματία. Όταν κάθεται μια οικογένεια για φαγητό και δίπλα γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και μαχαιρώματα θα ξαναπάνε σε αυτό το μαγαζί; Όχι φυσικά. Στην Αριστοτέλους για παράδειγμα, που είναι το “δόξα πατρί” της πόλης βλέπουμε την εγκληματικότητα να ακμάζει».

    «Οι Έλληνες δε μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στην έξοδο για φαγητό»

    Παράλληλα, όσον αφορά τον ντόπιο πληθυσμό, ο κ. Καρασαββίδης επισημαίνει ότι η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί δραστικά οπότε κάνει εκπτώσεις στις εξόδους. Παρότι οι Έλληνες αγαπούν παραδοσιακά τη διασκέδαση και στο παρελθόν έβγαιναν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέρες που τα καταστήματα εστίασης έχουν πελατεία είναι κυρίως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι.

    «Οι Έλληνες δεν έχουν την οικονομική άνεση να δώσουν προτεραιότητα στην έξοδο για φαγητό. Έχουν να πληρώσουν το σούπερ μάρκετ και τα ενεργειακά τιμολόγια που όλα είναι πολύ αυξημένα. Ακόμα και οι νέοι ψάχνουν φθηνές λύσεις», σημειώνει.

    Πηγή: karfitsa.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news