More

    Σήμερα έμαθα: Γιατί ο ήλιος «ανοίγει» το χρώμα των μαλλιών;

    Photo by Jurica Koletić on Unsplash

    Μερικοί άνθρωποι δεν χρειάζεται να επισκεφτούν το κομμωτήριο για να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών τους. Αφού περάσουν αρκετό χρόνο στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα μαλλιά τους μπορεί να αρχίσουν να γίνονται φυσικά πιο ξανθά.

    Αν και το καλοκαίρι μπορεί να φαίνεται να δίνει νέα πνοή σε ένα μαλλί, αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Τα μαλλιά γίνονται πιο ανοιχτά το καλοκαίρι ως αποτέλεσμα της ζημιάς από τον ήλιο.

    Σύμφωνα με το Popular Science, η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως φθείρει τη μελανίνη στα μαλλιά μας. Η μελανίνη είναι ένα πολυμερές που δίνει χρώμα στα μαλλιά και στο δέρμα μας και έχει εξελιχθεί για να προστατεύει το ευαίσθητο DNA μας από την ακτινοβολία, απορροφώντας και διασκορπίζοντας το υπεριώδες φως. Αλλά η μελανίνη δεν είναι ένα αδιαπέραστο φράγμα ενάντια στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Αφού περάσετε αρκετό χρόνο στον ήλιο, η μελανίνη αρχίζει να διασπάται, και όταν συμβαίνει αυτό, τα μαλλιά χάνουν το χρώμα τους. Οι τρίχες που έχουν χάσει τη μελανίνη γίνονται ξανθές ή ανοιχτόχρωμες.

    Ο ήλιος επηρεάζει επίσης τη μελανίνη στο δέρμα μας, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Αντί να χάνουμε το χρώμα μας αφού περνάμε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, το σώμα μας αυξάνει την παραγωγή μελανίνης για να μας παρέχει την επιπλέον προστασία που χρειαζόμαστε. Αυτός είναι ο λόγος που ο ήλιος κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο σκούρο αντί να το λευκαίνει. Τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από νεκρά κύτταρα, επομένως δεν μπορούν να αμυνθούν στις βλάβες από τον ήλιο.

    Μπορεί να μην σας πειράζει να αλλάξουν χρώμα τα μαλλιά σας το καλοκαίρι, αλλά αυτό είναι μόνο ένα σύμπτωμα υπερβολικής έκθεσης στις ακτίνες UV. Τα πιο ανοιχτά από τον ήλιο μαλλιά μπορεί επίσης να γίνουν ξηρά, φριζαρισμένα και εύθραυστα. Για να προστατέψετε τα μαλλιά σας από τον ήλιο, σκεφτείτε να φοράτε καπέλα ή άλλα καλύμματα κεφαλιού, ειδικά αν είστε έξω το μεσημέρι. Μπορείτε επίσης να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας με προϊόντα SPF όπως κάνετε με το δέρμα σας.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news