More

    Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Οι νάρκες που παρέσυραν τα νερά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για δεκαετίες – Η κατάσταση στη Ζαπορίζια
    Α

    Δύο ημέρες μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα, για την οποία Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται, δεν υπάρχει ακόμα αναλυτική εικόνα της καταστροφής που έχει συντελεστεί καθώς η Ουκρανία – και όχι μόνο – φαίνεται πως θα υποφέρει από τις συνέπειες σε βάθος χρόνου.

    Ο Ερυθρός Σταυρός τώρα προειδοποιεί ότι οι νάρκες που παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τους αμάχους για τις επόμενες δεκαετίες.

    - Advertisement -

    Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Οι νάρκες που παρέσυραν τα νερά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για δεκαετίες - Η κατάσταση στη Ζαπορίζια

    Ειδικότερα τα νερά έχουν επίσης παρασύρει αμέτρητες νάρκες που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των 15 μηνών του πολέμου και κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται: μπορεί ακόμα να βρίσκονται στα ναρκοπέδια ή να έχουν κολλήσει στη λάσπη του ποταμού, ή σε χωράφια, κήπους και δρόμους σε μια πολύ μεγάλη περιοχή.

    «Στο παρελθόν γνωρίζαμε πού βρίσκονταν οι κίνδυνοι. Τώρα δεν ξέρουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι τις έχει παρασύρει το ρεύμα», δήλωσε ο Έρικ Τόλεφσεν, επικεφαλής της Μονάδας κατά της Μόλυνσης από Όπλα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

    - Advertisement -

    «Βλέπουμε τις ειδήσεις που βγαίνουν με κάποιο τρόμο», δήλωσε ο Τόλεφσεν σε ηχητικό μήνυμα, προσθέτοντας ότι νάρκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν κάτω από το νερό στη Δανία το 2015, ήταν ακόμα ενεργές.

    Ξέρουμε ότι οι αριθμοί είναι τεράστιοι

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει αφήσει σε τμήματα της χώρας μεγάλο αριθμό ναρκών και πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί –ένας κίνδυνος για τον οποίο ακτιβιστές προειδοποιούν από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα πέρυσι τον Φεβρουάριο.

    Εκτός από τις νάρκες κατά προσωπικού, και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει πολλές οβίδες πυροβολικού και νάρκες κατά τεθωρακισμένων. Ο ακριβής αριθμός των ναρκών στην Ουκρανία είναι ασαφής, δήλωσε ο Τόλεφσεν.

    «Απλά ξέρουμε ότι οι αριθμοί είναι τεράστιοι», δήλωσε ο ίδιος. Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Οι νάρκες που παρέσυραν τα νερά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για δεκαετίες - Η κατάσταση στη Ζαπορίζια

    - Advertisement -

    Ο Τόλεφσεν είπε ότι το θέμα με τις νάρκες δεν είναι απαραίτητα ο αριθμός τους, αλλά το πού βρίσκονται –ειδικά με μια χώρα όπως η Ουκρανία που βασίζεται πολύ στη γεωργία.

    Οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές, που ελέγχουν μέρος της ουκρανικής περιοχής της Χερσώνας, προειδοποίησαν σήμερα τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. «Είναι πιθανή η μεταφορά ναρκών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων», δήλωσε το στηριζόμενο από τη Ρωσία κέντρο ελέγχου εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή της Χερσώνας, μίας από τις πέντε στην Ουκρανία που η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει προσαρτήσει.

    «Μόλις υποχωρήσουν τα νερά, θα αρχίσουμε άμεσα να οργανώνουμε τις έρευνες στα εδάφη. Αλλά προς το παρόν, να είστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί».

    Ποια η κατάσταση στη Ζαπορίζια

    Έντονη ανησυχία υπήρξε και για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που χρησιμοποιεί νερό από τον Δνείπερο για την απαραίτητη ψύξη των έξι αντιδραστήρων του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Energoatom «η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σταθερή και υπό έλεγχο» και ότι η στάθμη του νερού στις δεξαμενές ψύξης ανέρχεται στα 16,6 μέτρα, κάτι το οποίο είναι «αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του σταθμού».

    Παράλληλα ο διορισθείς από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας, ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να είναι σταθερή η στάθμη των υδάτων στο Βόρειο Κανάλι της Κριμαίας, από το οποίο μεταφέρεται στην χερσόνησο της Κριμαίας νερό από τον ταμιευτήρα του κατεστραμμένου φράγματος στη Νόβα Καχόβκα.

    Η Κριμαία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό για την υδροδότησή της στο νερό που μεταφέρεται από αυτό το κανάλι. Το Κίεβο απέκλεισε το κανάλι μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, προκαλώντας χρόνια σοβαρών ελλείψεων νερού.

    Η Ρωσία μετά την κατάληψη των περιοχών αποκατέστησε την υδροδότηση της Κριμαίας.

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news